Kropp

Sånn ble Klar Påfyllbar deodorant til!

Det var en gang et godt spørsmål dukket opp i innboksen vår. Er det mulig å lage en gjenbrukbar deodorant? Vi begynte å undersøke dagens roll-on-løsning og ble ganske overveldet over den unødvendige plastbruken. Hver eneste tomme deobeholder blir til unødvendig plastsøppel, og alt for ofte havner disse i naturen og havet – og flyter omkring i evig tid.

Sånn gikk det for seg da vi utviklet Påfyllbar deodorant. Foto.

Det gode spørsmålet fikk oss til å tenke! Hvordan kan en deodorant gjøres mer bærekraftig? Må vi virkelig kaste en så stor beholder i plast etter hver bruk? Kan man lage en variant som er praktisk, effektiv mot svette – og etterlater mindre søppel?

Ok, det startet kanskje ikke helt som et eventyr – men det har vist seg å bli det. For etter måneder med drodling, utvikling og testing kunne vi endelig lansere Klar Påfyllbar deodorant. Og responsen har vært mildt sagt eventyrlig!

 

En idé blir til

Deodorant og antiperspirant var et helt nytt landskap for oss, og noe vi ikke visste så mye om, så her har læringskurven vært bratt for hele teamet.

For å være sikker på at idéen var noe for folk flest, inviterte vi 20 helt vanlige mennesker til kontoret vårt på Skøyen. Der hadde vi en fokusgruppe med en lang og god prat om deodorant. Hvor mye kan man egentlig si om temaet? Overraskende mye, fant vi ut. Hvor ofte bruker de den, hvor oppbevarer de den? Hvor kjøper de den – og kjøper de alltid den samme?

Det aller viktigste for dem alle var at deodoranten er effektiv og gjør jobben, er behagelig å bruke – og så god at den ikke merkes i det hele tatt.

Og beskjeden var klar: Det hjelper ikke å lage en mer bærekraftig deodorant mot svette hvis den lukter feil eller for mye, setter merker på klærne eller ikke hindrer våte ringer under armene og svettelukt.

Så da var veien staket ut: Vi skulle lage en så effektive og god deodorant at man ikke tenkte over at man hadde den på. Og vi skulle lage den vegansk og mer miljøvennlig.

 

Utvikling av Klar Påfyllbar deodorant på Skøyen. Foto.

One size does not fit all

Dette skjønte vi tidlig. Noen vil ha mye duft, andre vil ha parfymefritt. Noen vil ha en nøytral beholder som passer inn på badehylla, andre vil ha en fargesterk som er lett å finne i treningsbaggen. Vi måtte med andre ord lage en roll-on som hver enkelt kunne tilpasse og gjøre til sin egen.

Vi gikk detaljert til verks og ble med folk inn på badet, så når de tok på deodorant, veide den før og etter – og stilte de omtrent alle spørsmål som finnes om teknikk, vaner og preferanser.

 

Hey, Internett, gi oss duft gjennom skjerm!

Vi har allerede fortalt litt om utfordringene vi har hatt når det gjelder duft. Ikke bare å velge ut hvilke dufter vi skulle gå for – men også vanskene med å forklare duft med ord og bilder.

For å hjelpe oss med dette, har 200 fantastiske Klar-venner fått tilsendt duftprøver som de så har måttet beskrive med ord. Resultatet ble intrikate og fantasifulle beskrivelser som har hjulpet oss til å sette ord og bilde til hver enkelt duft.

Har du lyst til å hjelpe oss med utviklingen av nye Klar-produkter? Bli med i Facebook-gruppa vår!

 

Innholdet i Klar Påfyllbar deodorant

For å være helt sikker på at formuleringen til vår deodorant og antiperspirant skulle stå til forventningene, har vi testa den om og om igjen. Alt fra dermatologiske tester, for å sikre at den er mild og behagelig å bruke også for de med sart hud, til lagringstester for å sikre at refillene holder mål også over tid.

Selve deodorantvæsken kommer i tuber som du fyller på selv. Også her har vi testet ulike løsninger og teknikker for å være helt sikker på at vi har valgt en løsning som

  • er enkel å bruke
  • gir lite søl
  • er kompakt
  • kan gjenvinnes

Visste du at sammenlignet med en vanlig roll-on sparer du hele 86 prosent plast ved å kjøpe en refill som gjenvinnes?

 

Beholdere og emballasje

Parallelt med utviklingen av innholdet, startet jobben med å lage en praktisk, tett og fin beholder. Vi 3D-printet prototyper og satte de i sving. For at deodoranten skulle kunne rulle gjennom refill etter refill, var det spesielt viktig at beholderen var holdbar, lett å fylle på og rengjøre. I oppvaskmaskin eller for hånd, klar for ny påfylling.

Og samtidig som han har holdt i beholderen, har emballasjeutvikler Øystein jobba med eska den blir levert hjem til deg i. En pappeske – kan det være så vanskelig? Ja, i hvert fall når man vil den skal være en opplevelse å åpne!

Deodoranten kommer i egen eske. Foto.

Beholderen blir produsert i Porsgrunn av 100 prosent resirkulert plast. Om den mot all formodning skulle bli ødelagt, eller du av en eller annen grunn skulle bli nødt til å kaste den, kan du sortere den som plastsøppel. Den etterlater ikke noe mer plast enn en vanlig deodorant-beholder. Men lov oss å bruke den mange ganger først, da. Kanskje du kan gi den videre til noen andre hvis du får lyst på en ny?

 

Co-creation

Vi satte opp venteliste på deodoranten tidlig i prosessen, og ganske raskt begynte folk å melde seg på. Faktisk var det over 2000 på listen til slutt! Dette har hjulpet oss med å forstå at vi var på sporet av noe riktig og viktig.

Og med hjelp av alle dere har vi sammen utviklet produktet dere venta på. I tillegg til dufter, har vi spurt dere hvor mange og hvilke farger dere har ønsket dere, fått tilbakemelding på første– og andreutkast – og flere typer beholdere. Takk!

Deoen er rett og slett laget sammen med hundrevis av helt fantastiske forbrukere – for at du skal bli skikkelig fornøyd. Og for at det skal være lett for deg å ta et litt grønnere valg når du kjøper deo.

 

Hvor kan jeg kjøpe Klar Påfyllbar deodorant?

Enn så lenge kan du bare kjøpe den her i nettbutikken vår, men vi håper den kan komme til salgs i dagligvarebutikkene etter hvert.

Det finnes fem ulike dufter og en parfymefri variant. Foto.

Hvilken er din favoritt?

Har du prøvd deodoranten vår? Kom gjerne med tilbakemelding på hvilken duft du liker best, så gjør du det lettere for andre å velge!

FriluftDuggfriskLunSvalLivligParfymefri

Og enden på eventyret må vel være: Fortsett å tipse oss om produkter dere ønsker en mer miljøvennlig variant av! Emballasje laget av ris, plantebasert sminke eller kanskje en ovnsrens med helt naturlige ingredienser? Snipp, snapp, snute, klart det er mulig!