Grønnere hverdag

Deilige gresskar-oppskrifter

De fleste tenker på halloween så fort gresskar nevnes, men gresskar er så mye mer enn bare morsomme lykter til allhelgensfeiring. Vi deler våre favorittoppskrifter du kan prøve deg på i høst.

Gresskar

Gresskar kommer i varierende former, farger og størrelser. Fra søte små som egner seg godt til pynt, til gedigne gresskar på mange hundre kilo. Vi skiller ofte mellom dekorasjonsgresskar og matgresskar. Sistnevnte omfatter sorter som Butternut, Muskatt, Hokkaido og Crown Prince, og kan bli til deilige forretter, hovedretter, desserter og tilbehør.

Ristede gresskarkjerner

Uansett hva du skal lage av gresskar så må det renses. Og akkurat på samme måte som du renser en melon, må det bløte kjøttet og kjernen tas ut. Istedenfor at dette går i søpla så kan frøene bli en deilig snack du kan servere til selskapet – eller spise selv, selvfølgelig.

Du trenger:

  • Gresskarkjerner fra gresskaret
  • 1 ss olje
  • ½ ts salt

Urter og hvitløk tilsetter mer smak om det er ønskelig.

Ristede gresskarkjerner

Slik gjør du det:

  1. Sett stekeovnen på 200°C.
  2. Plukk frøene ut av gresskarmassen de ligger i. Skyll godt og tørk dem.
  3. Tilsett olje og salt, og bland godt før du sprer dem utover stekebrettet. Husk bakepapir.
  4. Sett brettet i ovnen i omtrent 15 minutter. Når frøene blir gyllenbrune så er de ferdige.
  5. Avkjøl og server.

Gresskarpuré

Puré av gresskar er et godt utgangspunkt til mange retter. Bruk puréen som en base i gresskarsuppe, bakverk, desserter eller som tilbehør til festmiddagen. Alt du trenger å gjøre er å smakstilsette etter hva den skal brukes til – søtt eller salt. Puréen kan også fryses ned og brukes gjennom høsten og vinteren!

Dette trenger du:

  • Gresskar

Slik gjør du det:

  • Når du har renset gresskaret, deler du det i to og kutter gresskarkjøttet i grove terninger.
  • Kok opp terningene på middels temperatur i omtrent 15 til 20 minutter, til de er møre.
  • Hell av vannet og ha terningene i en blender, eller bruk stavmikser, og kjør det hele til en jevn masse. Syns du det blir for tørt kan du spe med litt av kokevannet.

Gresskar-pannekaker

Pannekaker er faller i smak hos både store og små. Hvorfor ikke lage en halloween-variant? Gresskarpuré i røra gjør pannekakene saftige og de får en spesiell, men god smak.

Dette trenger du:

  • 100 g smør
  • 6 dl hvetemel
  • 4 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 2 ss sukker
  • ½ ts kanel
  • 3 dl melk
  • 2 dl gresskarpuré
  • 4 egg

Har du en pannekakeoppskrift du digger, kan du bare tilsette gresskarpuré i den.

Gresskar-pannekaker

Slik gjør du det:

  • Smelt smør.
  • Bland sammen alle tørre ingredienser i en bolle.
  • Rør inn melk, puréen og avkjølt, smeltet smør. Visp inn egg – ett og ett av gangen.
  • Smelt smør i en varm stekepanne og bruk øse til å helle litt av røren når smøret har smeltet. Pannekakene kan godt være litt mindre i størrelsen enn vanlige pannekaker, men gjerne litt tykkere.

Stable pannekakene og pynt med det du måtte ønske. Vi digger pannekaker med lønnesirup og blåbær som i plukket i høst. Nøtter og honning er også å anbefale.

Spicy gresskarsuppe

Gresskarsuppe er både rask og enkelt å lage, og smaker magisk på en kjølig høstdag. Det finnes det egentlig få begrensninger når du skal lage gresskarsuppe. Du kan legge til mer krydder, flere ingredienser og deilig topping. For eksempel rømme og gresskarkjerner.

Dette trenger du:

  • 1,5 kg gresskar
  • Olivenolje
  • 1 ts tørket chili
  • ½ ts pepper
  • 1 stor løk
  • 3 båter hvitløk
  • 1 gulrot
  • 1 liter grønnsaksbuljong (utblandet)

gresskarsuppe

Slik gjør du det:

  1. Skrell gresskaret, del det i to og deretter i biter. Husk å spare på frøene du skraper ut
  2. Hakk løk og hvitløk. Fres i varm olje til løken er myk og blank.
  3. Tilsett gresskarbitene, hakket gulrot, chili og pepper. La det frese i få minutter, før du tilsetter grønnsaksbuljongen.
  4. Kok opp, og la suppen koke i omtrent 15 minutter til gresskarbitene og gulroten er møre.
  5. Mos suppen med en stavmikser til den er glatt og smak til med krydder.

Bruk opp restene

Har du fortsatt gresskar igjen? Det kan vi også bruke til noe. Ovnsbakte grønnsaker er det perfekte tilbehøret til både fisk og vegetarburger, men fungerer også som en egen rett. Alt du trenger er et utvalg av grønnsaker du liker, for eksempel gulrot, sjalottløk og rødbete.

Skrell grønnsakene, del dem i biter og legg dem i en ildfast form. Dryss over litt olje og ønsket krydder – bland og sett formen i stekeovnen. 200 °C midt i ovnen i omtrent 30 minutter, og voilà… du har brukt opp hele gresskaret!

Visste du forresten at norges største gresskar veide 318 kilo og ble dyrket på Gimlekollen i Kristiansand – mens verdens største gresskar veide over 800 kilo? Funfact. Lykke til med matlagingen og del gjerne oppskriftene deres med #klardag.