Hus & hjem

Slik vasker du gulvteppet

Sølt tacosaus på gulvteppet i stua – for femte gang? Eller har det lyse teppet under skrivebordet ditt fått en grå sone der du alltid har føttene? Å vaske gulvtepper virker litt uoverkommelig, men disse tipsene kan gamle, grå tepper bli fine og freshe igjen!

Vaske gulvteppe. Foto

Hvis vaskemaskinen din er stor nok og teppet er merket med at det tåler vask, er det ikke noe i veien for å vaske gulvteppet i maskinen. Se gjerne vår tekstilguide. Et ullteppe vil for eksempel få en mer skånsom vask på ullprogrammet i maskinen enn hvis du gnir løs på det for hånd. Ullfibre er veldig sarte i våt tilstand, og de kan bli skadd mye gnikking. I vaskemaskinen vil teppet bli vugget forsiktig, temperaturen er helt riktig og sentrifugeringen skånsom. Bare husk å bruke vaskemiddel for ull, uansett om det er fem eller hundre prosent ull i teppet.

Vask hele gulvteppet

Hvis gulvteppet er for stort for maskinen, eller du er usikker på hva det tåler, bør du kjøpe en tekstilsjampo eller andre spesialprodukter som du får kjøpt i møbelforretninger. Det finnes mange typer sjampoer, tilpasset forskjellige tepper, så sjekk vaskelappen på teppet og forhør deg hos forhandleren. Der får du også kjøpt impregneringsprodukter som gjør gulvteppet litt mer motstandsdyktig, kanskje en god investering hvis du vil spare deg for litt jobb fremover.

Men husk – hvis du bruker tekstilsjampo, må du vaske hele gulvteppet, ikke bare et skittent parti. Tar du bare en del, vil det bli skjoldete.

Har du flere tepper som trenger rens, kan det være smart å leie en tepperenser. Det koster noen hundrelapper, men mange utleiere opererer med en gunstig helgepris. Det finnes også apper som Hygglo, hvor du kan leie av noen i nabolaget ditt. Og kanskje du kanskje slå deg sammen med en nabo og dele?

Hiv gulvteppet ut i nysnøen

Om vinteren er det også et godt – og helt gratis – triks, å hive hele gulvteppet ut i ren nysnø. Snø er jo vann ”i fast form”, så om teppet ditt tåler vann, tåler det også snø. Snøen vil trekke til seg mye av skitten i gulvteppet, men det er viktig at det er ordentlig kaldt ute, og at snøen er ren og lett.

Kost snø over teppet, børst det bort igjen med en egnet børste, og gjenta prosessen to-tre ganger. I tillegg til at gulvteppet blir rent, tar også kuldegradene knekken på midd og andre småkryp som eventuelt har tatt bolig i det, sier Sifo-forsker Ingunn Grimstad Klepp til Huseierne.no.

Ta flekkene med én gang

Hvis du er uheldig og søler for eksempel rødvin på gulvteppet, bør du holde deg langt unna kjerringråd som salt, potetmel eller hvitvin. Hvis dette blir liggende på teppet en stund, risikerer du at fargestoffene i teppet også blir skadd og du sitter igjen med en grå, større flekk.

Det aller beste er å fjerne flekken så fort som mulig, uansett hva det er. Jo lengre den får tørke, desto vanskeligere blir det å få den bort.

Det er også viktig å punktvaske hvis du kun skal fjerne en flekk og ikke vaske hele teppet. Det vil si at du bare vasker direkte på flekken. Tenk at du skal jobbe deg rett nedover i teppet, ikke gni utover, da får du bare en større flekk. På veldig små flekker, enten det er på tepper eller andre tekstiler, anbefales det å bruke q-tips. Her kan du bruke en våt klut med litt oppvaskmiddel.

flekker på teppet

De beste rådene for vask av gulvteppe

  • Test alltid ut hva teppet tåler. Prøv deg på et lite område som ikke er synlig før du gyver løs på en større flekk eller et helt teppe.
  • Vær forsiktig med temperaturen på vannet. På de aller fleste flekker er det best med lunkent vann. Bruk aldri veldig varmt vann!
  • På flekker av for eksempel blod eller egg, skal du bruke kaldt vann. Varme får nemlig slike flekker til å koagulere fort, og da blir de enda vanskeligere å fjerne.
  • Ullvaskemiddel er veldig trygt å bruke, pisk det godt ut i vannet og jobb det ned i flekken mens den er så fersk som mulig.
  • Kulepenn er en versting, men kan fjernes med rødsprit som du varmer forsiktig opp over vannbad.

5 huskeregler når du skal vaske gulvteppe

  1. Unngå skjolder ved å vaske hele teppet, ikke bare det skitne området
  2. Bruk ullvaskemiddel uansett hvor lite ull det er i teppet
  3. Fjern flekker med én gang. Venter du, blir de enda vanskeligere å få bort, kan bruke oppvaskmiddel på våt klut.
  4. Ikke gni utover når du skal fjerne en flekk – jobb nedover i teppet
  5. Ligg unna kjerringråd som salt og potetmel